Page 40 - Guia 2000
P. 40

40   cuina de nadal
       Els àpats de Nadal                            Ja  de  segon  plat,  s’ofereix  el  rostit  tradicional.
         Les festes de Nadal ja han arribat i, entre altres   Normalment,  es  tracta  d’un  pollastre  farcit  amb
       coses, aquest fet és sinònim de dies intensos d’àpats   prunes i pinyons. Precisament, la cançó, “d’ara ve Nadal,
       reunits  amb  la  família  al  voltant  d’una  taula.  Unes   matarem al gall...” ve d’aquí. I per postres es gaudeix
       taules que llueixen més que mai per les festes, i que,   dels torrons de tota la vida. El de xixona, alacant i la
       en molts casos, mantenen la tradició dels àpats propis   neula catalana.
       d’aquests dies.                               Ja el dia 26 de desembre, Sant Esteve, ve marcat
         Històricament, a Catalunya, la Nit de Nadal, el 24   pel dia dels canelons. Però perquè a Catalunya i altres
       de desembre, no se celebrava. Sí que és cert que cada   ciutats europees celebrem Sant Esteve i a la resta del
       família es reunia a casa seva i potser menjava neules i   territori espanyol no? Una teoria més actual, però,
       bevia una mica de cava abans d’anar a la Missa del Gall.   és la que diu que, antigament a Catalunya, les famílies
       Actualment,  per  influències  externes,  hi  ha  moltes   necessitaven un dia per tornar als seus domicilis. Sortir
       famílies que ho celebren, i és per això que la tradició   després del dinar de Nadal quan ja era fosc dificultava
       gastronòmica  catalana  no concreta res sobre l’àpat   la tornada, i la gent aprofitava el 26 de desembre per
       d’aquesta nit.                              tornar a casa. D’aquí podria  sortir la dita que “Per
         El dia central de la celebració és el 25 de desembre,   Nadal, cada ovella al seu corral; per Sant Esteve, cada
       dia de Nadal. Tradicionalment, sempre s’havia menjat   ovella a casa seva”.
       sopa  de galets  durant  aquest  dia, i sovint podien   Sigui com sigui, la tradició catalana marca que el dia
       portar mandonguilles o pilota.              de Sant Esteve es mengen canelons. El motiu? Doncs
         La tradició de l’escudella i carn d’olla és més   antigament, no es llançava res de menjar, i les famílies
       recent. El motiu és senzill. Antigament, al món rural   aprofitaven les restes del rostit del dia de Nadal per a
       menjaven sovint la carn d’olla i, per tant, no feia festa.   fer canelons. De postres, tornaven a sortir els torrons
       La raó de menjar sopa de galets el dia de Nadal no   i el cava.
       és una altra que el fet de poder menjar alguna cosa
       calenta.                                        Tots a taula, que ja és Nadal!




























                   Bones  Festes




       GUIA 2000
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45