Page 40 - Guia 2000
P. 40
40 cuina de nadal
Els àpats de Nadal Ja de segon plat, s’ofereix el rostit tradicional.
Les festes de Nadal ja han arribat i, entre altres Normalment, es tracta d’un pollastre farcit amb
coses, aquest fet és sinònim de dies intensos d’àpats prunes i pinyons. Precisament, la cançó, “d’ara ve Nadal,
reunits amb la família al voltant d’una taula. Unes matarem al gall...” ve d’aquí. I per postres es gaudeix
taules que llueixen més que mai per les festes, i que, dels torrons de tota la vida. El de xixona, alacant i la
en molts casos, mantenen la tradició dels àpats propis neula catalana.
d’aquests dies. Ja el dia 26 de desembre, Sant Esteve, ve marcat
Històricament, a Catalunya, la Nit de Nadal, el 24 pel dia dels canelons. Però perquè a Catalunya i altres
de desembre, no se celebrava. Sí que és cert que cada ciutats europees celebrem Sant Esteve i a la resta del
família es reunia a casa seva i potser menjava neules i territori espanyol no? Una teoria més actual, però,
bevia una mica de cava abans d’anar a la Missa del Gall. és la que diu que, antigament a Catalunya, les famílies
Actualment, per influències externes, hi ha moltes necessitaven un dia per tornar als seus domicilis. Sortir
famílies que ho celebren, i és per això que la tradició després del dinar de Nadal quan ja era fosc dificultava
gastronòmica catalana no concreta res sobre l’àpat la tornada, i la gent aprofitava el 26 de desembre per
d’aquesta nit. tornar a casa. D’aquí podria sortir la dita que “Per
El dia central de la celebració és el 25 de desembre, Nadal, cada ovella al seu corral; per Sant Esteve, cada
dia de Nadal. Tradicionalment, sempre s’havia menjat ovella a casa seva”.
sopa de galets durant aquest dia, i sovint podien Sigui com sigui, la tradició catalana marca que el dia
portar mandonguilles o pilota. de Sant Esteve es mengen canelons. El motiu? Doncs
La tradició de l’escudella i carn d’olla és més antigament, no es llançava res de menjar, i les famílies
recent. El motiu és senzill. Antigament, al món rural aprofitaven les restes del rostit del dia de Nadal per a
menjaven sovint la carn d’olla i, per tant, no feia festa. fer canelons. De postres, tornaven a sortir els torrons
La raó de menjar sopa de galets el dia de Nadal no i el cava.
és una altra que el fet de poder menjar alguna cosa
calenta. Tots a taula, que ja és Nadal!
Bones Festes
GUIA 2000